JUTARNJI ŠUŠUR Na zagrebačkoj špici Good Food predstavio novi koncept doručka

Jutarnji šušur dodatno je zašušurila radijska voditeljica Katarina Moškatelo. Pronašli smo ju, ni manje ni više nego u krevetu kako uživa u fantastičnom Royal breakfastu. On  je toliko obilan da na njega osim drage osobe možete povesti i cijelo društvo.

Mlade snage Good Food-a, Nina, kuhar Bobo i Juice Mag File, upoznali su sve prisutne s mirisnim, ukusnim i oku privlačnim jutarnjim delicijama te novim konceptom doručaka na Good Food način. Ovo je mjesto po mnogočemu posebno. Odiše toplinom i iznimno prijateljskom atmosferom za što je zaslužan  arhitekt Kristijan Rendulić.

Naslijedila ga je mlada arhitektica Jana Piacun, koja potpisuje i dizajn novog, modernog Juice bara, inspiriranog Memphys stilom. Odmah pri ulasku, pažnju privlači novi neonski natpis The Juice koji je pravi hit u mnogim europskim cool Street Food-ovima, ali i u high fashion industriji.

Mnogo toga,  od rasvjetnih tijela do drvenih kašeta, ručno je izrađeno u Hrvatskoj. Rado koriste naziv  Universe Friendly – jer ovdje se ugodno osjećaju mame s bebama, vegeterijanci, vegani i mesoljupci, a i kućni ljubimci. U skladu sa svojim motom, Good habits start with Good Food, sva jela i napitke spravljaju s  ljubavlju od pažljivo odabranih svježih namirnica i to u trenutku narudžbe. Ako ponekad treba i malo pričekati, svježa jela i napitci toga su vrijedni.

U ovom Street Food lokalu povezuju se odlična hrana i napitci s glazbom i umjetnošću. Good Food-ovi  u svojim lokalima ustupaju zid mladim umjetnicima na početku karijere i svoj koncept djelomično  pretvaraju u urbanu mini galeriju, koju dnevno posjeti više od 2 000 ljudi.  Do sada su ugostili više od 50 umjetnika što je pokazatelj uspješnosti projekta. Trenutno izložbeni zid krase slike mladih umjetnika Dilemma posters.

Razigrani šareni detalji novog juice bara u trenu će vam prenijeti pršteću vedrinu.  Želite li kušati originalni napitak, pred vama će pripremiti jednu od 5 vrsta: smoothy, juice,  power, shooter ili signature – napitak s potpisom. Ponuda je vrlo bogata, a 15 dodataka  (lanene sjemenke, chia sjemenke, prahovi konoplje mace i spiruline, cejlonski cimet , orašasti plodovi…) inspiriraju vas na kreiranje napitka baš po vašem guštu.

Juice Mag File od smoothija  izdvaja Cinnamon City u kojem se nježno grle cejlonski cimet, borovnica, banana i bademovo mlijeko. Za one avanturističkog duha  tu su signature napitci kreativnih naziva. Naš je prijedlog  Stand Out s neobičnom kombinacijom brokule, naranče, celera i limuna.  Avokado, jabuka i limunov sok vode do vječne mladosti i juicea – Forever Young. Treba li vam obilje energije za nastavak dana shooteri kao npr. Shocking booster pravi su izbor, a Lady Chia power svidjet će se fit damama.

No, vratimo se doručku.

Sunny Side Up & Avocado, jedno je od jela od kojeg nepca pjevaju. U njemu se strastveno grle jaja na oko i avokado. Možda biste radije probali Twisted eggs (fritaja s jagodama i šparogama)? Uživat ćete od dragosti, a od ovog doručka bit ćete dugo siti.

Polenta & Tofu skewers – ražnjići od palente i tofua, ono su za čime će sigurno posegnuti vegetarijanci, a Balance Bowl svidjet će se svim fit damama – lagan, a kvalitetan jutarnji obrok.  Za klasičare smo pripremili prefini sendvič Baguette sa šunkom,maslacem i sirom i Juice Plate – tanjur pun osvježavajućeg voća.

Good Food je u Zagrebu prisutan na 3 lokacije, no koncept novih doručaka u ponudi se nalazi jedino na Europskom trgu. Priuštite si novo iskustvo, razmazite se prvoklasnim doručkom i BE GOOD TO YOURSELF.

Doručak u krevetu (Royal Breakfast) na novoj zagrebačkoj špici možete isprobati i vi tijekom lipnja i uživati u ovom kraljevskom iskustvu.  Jutarnje delicije odnedavno možete konzumirati i na novoj velikoj ljetnoj terasi, svakodnevno su dostupne od 8 do 12 sati.

Foto: Dubravka Streljček Knežević

3. BeerYard festival održat će se u velikom dvorištu Močvare

#DoživiHmelj priča ostaje ista. Dovest će poznate i manje poznate domaće pivovare, odlične strane pivovare, nove street food objekte te beskompromisne, široj publici relativno nepoznate, nezavisne bendove različitih glazbenih žanrova.

Činjenica je da craft groznica traje i dalje jer se broj ljubitelja craft piva povećava, a ponuda domaćih craftova je sve kvalitetnija i obilnija. Slična stvar se događa i u susjednim zemljama, što je samo dodatni plus cijelom craft pokretu na ovim prostorima.

BeerYard festival nije klasičan pivski festival, to je festival za beer geekove, istinske i beskompromisne pivoljupce kojima tradicionalna komercijalna piva nisu ukusna, te ostaju pri svojoj filozofiji kojoj je cilj ljudima približiti svijet zanatskog pivarstva te pokazati zašto je nezavisno pivarstvo u svakom pogledu superiornije od masovnog industrijskog, stoga će i ove godine većina pivara osobno predstavljati svoje proizvode i svatko će im na licu mjesta moći postaviti bilo kakva pitanja.

Od stranih pivovara ove će se godine predstaviti Cloudwater Brew Co, manchesterska pivovara. Pivovara je to koja je 2017. godine na RateBeer portalu proglašena drugom najboljom pivovarom na svijetu.

Uz njih, ove godine publika će moći uživati u proizvodima pivovara Hop Hooligans iz Rumunjske, Brew Your Mind iz Mađarske, Piwne Podziemie iz Poljske, Meadly – Craft Mead, bugarska medovača, Põhjala Brewery iz Estonije i Reservoir Dogs Brewery iz Slovenije.

Domaće pivske snage će predstavljati neke već dobro poznate, a neke po prvi put na festivalu pivovare 5th Element, Beckers Craft Brewery, Black Hat Brewery, Bura Brew, Dubrovačka pivovara, Garden Brewery, Medvedgrad, Mlinarica, Nova Runda, Pivionica, Positive Brewery, Primarius Craft Brewery, Pulfer, Valens, Varionica, Zeppelin Brewery i Zmajska pivovara, od kojih će mnogi posebno za BeerYard po prvi put predstaviti neka svoja nova piva u ponudi.

Posjetitelji će, uz craft pivovare, moći upoznati i craft pubove Cajt, Hop In Craft Beer Bar, Krčmu Horvati i distributera Mas Plenum koji će, između ostalog, za ovu priliku točiti piva koja se prethodno još nisu pila u Hrvatskoj.

Za hranu će biti zadužen American bar Dollar iz Varaždina. Volim Ljuto će predstaviti svoje Vrabasco i Alpinos poznate i manje poznate umake i ostali asortiman proizvoda, dok će Giftonaut posjetiteljima nuditi svoje majice s pivskim temama.

Glazbeni dio festivala i ove će godine ponuditi nezavisne bendove različitih glazbenih usmjerenja.

U dvorištu Jedinstva od 19:00 sati nastupaju energični hardcore punkeri Stronghold, koji su između ostalog nastupali sa Sick Of It All i Agnostic Frontom, četvorka Sleepyheads koja je svirala u većini zagrebačkih klubova i do sada stekla zavidan broj publike, psihodelični rockeri Killed A Fox, dio House of Pablo kolektiva koji trenutno rade na novom studijskom izdanju pa se zasigurno mohu očekivati i neke nove pjesme te horror pop punk trio Saučešće, bend sastavljen od članova Mašinka, Frakture Mozga i Pičke Vrište.

PICO U DELUXE Replikator je zanatskih piva s potpisom mnogih majstora pivarstva

Na primjer, za stvaranje svinjskog odreska, replikator bi prvo trebao kreirati atome ugljika, vodika, dušika itd, organizirati ih u aminokiseline, proteine, stanice te sastaviti čestice u oblik svinjskog mesa, odreska i to u svega nekoliko sekundi.

Replikator se uspješno koristio u skoro svim sezonama Zvjezdanih staza.

No, ovdje dolje na Zemlji još uvijek nemamo replikator, ali imamo zato prvu najbolju sličnu stvar, a koja nam može stvoriti kavu, čaj, Kombuchu, sokove, zdrave napitke te ono najbitnije, pivo.

Zove se Pico E Deluxe.

Uglavnom uređaj je to koji nam u svom opusu proizvoda doista nudi sve gore nabrojano, no spomenimo ipak ono posljednje, a to je pivo.

Za ovaj se projekt okupilo stotine pivovara diljem svijeta te njihovih majstora pivarstva koji su sudjelovali s tvrtkom i kreiranju jedinstvenog okusa za svako pivo u ponudi ovog uređaja. Time ste sigurni da svako pivo koje kuhate po njegovoj izvornoj recepturi ili recepturi koju je osmislio majstor pivarstva.

Namirnice za svako ponuđeno piće dolaze u posebno pripremljenim paketićima pod nazivom PicoPaks koji se uz kućnu dostavu naručujete online.

Deluxe inačica dolazi sa svime što vam je potrebno za početak pripreme, odnosno kuhanja pića, a to uključuje sami uređaj, keg, dva filtera i staklenu posudu za mjeru.

Pico U Deluxe može biti vaš za svega 200 dolara poduprete li Kickstarter kampanju, odnosno kasnije po cijeni od 300 dolara.

MODERAN MUŠKARAC Tri svakodnevne namirnice za podizanje kvalitete života

Svijet se danas mijenja brzo. Mnoge moderne ideje i principi sve su kraćega roka trajanja te zauvijek zastarijevaju. Moderan muškarac mijenja se sa svijetom oko sebe. Evoluira u nešto bolje i kvalitetnije.  To je njegov temeljni sadržaj.

Neke od tih ideja i principa vezani su i uz pravila ponašanja gospodina, muškarca, odnosno kako se to čovjek mora ponašati da bi bio pravi muškarac, gospodin, odnosno uzoriti član nekog društva.

Tko je moderan muškarac?

Sve veći broj današnjih muškaraca u odrastanju odbija svoj život bazirati na samo generaciju starijim stereotipnim idejama mačizma i muškosti. Današnji moderni muškarci skloniji su nježnosti, osjetljiviji su te se razvijaju emotivno i duhovno.

Moderan muškarac gleda u nepoznato

To utječe na način kako se odijevamo, kako međusobno komuniciramo te kako i što naposljetku jedemo i pijemo.

Današnji moderan muškarac daje prednost kvaliteti i zdravlju, a kad je u pitanju odabir dnevnih namirnica. Zanimljivo je kako proizvodi koji su samo jednu generaciju prije nas predstavljali određeni neželjeni puno jednostavniji dio društva, danas predstavlja jedno fino i profinjeno društvance.

Ova tri proizvoda uvedite u vaš svakodnevni život, a oni će vam zauzvrat dignuti kvalitetu života. I pričat će se o tome.

Rijetke i zanatske pive

Moderan muškaraca pije zanatsko pivo

U današnjem modernom društvu ukupna količina konzumiranog alkohola u laganom je opadanju, razlozi tome su mnogi, a jedan od njih, koliko god bio malen, je to što se danas prije svega bira kvaliteta umjesto kvantitete.

Pa je tako modernom muškarcu puno bolje i kvalitetnije posegnuti za finom zanatskom ili nekom rijetkom samostanskom pivom, od cuganja neke masovne pive.

Srećom pa je broj malih i jedinstvenih zanatskih pivovara u porastu, pa je tako i sama ponuda iz dana u dan bogatija. A iz bogatije ponude uvijek je teže pronaći one najkvalitetnije. No zadatak je to koji možemo, koji želimo, ali i moramo odraditi kako treba. Time ulažemo direktno u sebe.

Osim toga te su pive znatno kvalitetnije, ukusnije i prije svega zdravije, a kad se pije umjereno, od svojih kolegica iz masovne proizvodnje.

A da bi lakše pronašli svoje buduće zanatsko pivo možete se poslužiti primjerice ovom (zanatsko) pivskom kartom Hrvatske.

Voćne vode

Bitno je da na dnevnom nivou unosimo dovoljne količine voća i povrća, a kako bi se na organizam zdravo i nesmetano razvijao. Razni stručnjaci za prehranu savjetuju da bi na dnevnom meniju trebalo biti od 5 do 10 laganih porcija voća ili povrća.

Svježe otisnuti sok naranče mnogima je omiljeno jutarnje piće te idealan izvor raznih vitamina i potrebnih minerala. No, modernom je muškarcu takav sok, iako je puno bolji izbor od bilo koje umjetne tvorevine, ujedno izvor i velikih količina šećera. A zbog šećera se vrlo brzo istrošimo tijekom dana i manje smo produktivni.

Uglavnom, umjesto takvih prirodnih, a šećerom bogatih pića, muškarci potežu za isto tako osvježavajućim i bogatim, ali kalorijski znatno laganijim pićima. Moderan muškarac pije kokosovu vodi i vodu lubenice, a to su samo savršeni primjeri mnogih prirodnih voda s okusom te pojačanih količina antioksidanata, minerala i vitamina.

Ljubičaste namirnice

Sigurno ste dosad po dućanima primijetili sve veći broj ljubičastih namirnica. Naime, ljubičasta boja nekad je bila cijenjena boja koju su si mogli priuštiti samo ljudi provjerenog i čistog pedigrea, da ne kažemo kraljevskih obitelji.

Ljubičasta je danas pristupačna svima i boja je poput ostalih. No, kvalitetniji dućani i trgovački lanci počeli su na svoje police stavljati ljubičastu hranu, kao što su čips, cvjetača, kelj i brokula.

Pojavila se i ljubičasta mrkva. No to nam ne bi smjelo biti ništa neobično jer je mrkva izvorno bila i još uvijek je ljubičaste boje. Prepoznatljiva narančasta boja nastala je selektivnim uzgojem i miješanjem sorti u 17. stoljeću u danskoj kući House of Orange.

Kontinentalnom djetetu će ljubičasti sladoled od lavande uvijek ostati u sjećanju, ostali su prolazni.

Dakle rijetke pive, voćne vode i lagani sokovi te ljubičaste namirnice uzeli su si maha proteklih godina, a kako stvari stoje trend je to koji će tek doživjeti svoj vrhunac. Ne samo da je ovaj trend nešto čime lako možemo nadograditi naš stil, već je ujedno i zdravija varijanta mnogih sadašnjih trendova. A moderan muškarac to zna prepoznati na vrijeme.

Uglavnom gospodo, kako smo započeli tako ćemo i završiti. Vremena se mijenjaju. Svijet oko nas se mijenja, a kao modernom, uzoritom muškarcu promjene nikad nisu bile problem, štoviše promjene su dobre i potrebne.

Moderan muškarac razmišlja

5 stvari koje nikako ne smijete raditi s burbonom (ili bilo kojim viskijem)

Ponovimo što je burbon?

To je u suštini viski koji mora biti destiliran od masha kojeg sačinjava najmanje 51% kukuruza. Uz to dozrijevanje mora biti u novim pougljenjenim hrastovim bačvama. I posljednji uvjet koji mora zadovoljiti je da destilat ne smije imati više od 80% alkohola, a kad se stavlja u bačve na dozrijevanje mora imati najmanje 62,5% alkohola. Burbon također mora dolaziti iz SAD-a

Isto kao i kod proizvodnje, postoje neka, doduše nepisana, pravila konzumiranja i uživanja u burbonu. Ta se ista pravila svakako mogu primijeniti i na bilo koji drugi viski.

1. Ne stavljajte gaziranu vodu u burbon

Iskreno nikad nam ne bi palo na pamet da radimo takvu glupost, no ona je ipak pronašla put i do naših krajeva. Naime, takozvana soda voda, odnosno gazirana voda popularna je u SAD-u, a koji je manje više i kolijevka svih burbona. Amerikanci imaju tu potrebu stavljati soda vodu u razne napitke, pa je tako žrtva ovog procesa postao i burbon. Razlog tome je dodatno aktiviranje raznih okusa i aroma u burbonu, a što je potpuno krivo.

“Ako ste već potrošili vrijeme i novac za nabavku rijetkog i vama ukusnog burbona, zašto bi ga onečistili stavljajući u njega gaziranu vodu”, rekao je Robert Downing III, glavni majstor destiler destilerije Barrel House.

2. Ne kupujte ga bez namjere da ga otvorite

“Viski je osmišljen da se pije i njegov je životni vijek kratak, stoga uživajte u njemu dok možete”, rekao je Adam Harris, Jim Beam brend ambasador.

3. Ne gutajte ga kao žedni vodu

“Savjetujem da se oduprete eksanju i brzom ispijanju burbona kao što je Woodford Reserve. Potrebno nam je nekoliko godina da kreiramo Woodford Reserve, stoga je isti namijenjen polaganom uživanju u njemu, a kako bi se doživjela sva njegova kompleksnost i ravnoteža okusa”, savjetuje Chris Morris, master destiler Woodford Reserve.

4. Ne pretjerujte s količinom sastojaka u koktelima

“Ne stavljajte previše vermoutha u Manhattan, ne stavljajte puno šećera i mente u Mint Julep i nikad ne smutite naranče i maraskino trešnje u Old Fashioned”, kaže Morris.

5. Ne miješajte različite burbone

“Nije pametno miješati različite burbone”, savjetuje Morris “Rezultat miješanja može biti znatno lošije arome i okus finalnog pića. U 20 godina miješanja burbona iz različitih bačava naučio sam da nikada ne možete predvidjeti kakvu će finalni kombinaciju proizvesti dvije ili tri različite bačve, ili u ovom slučaju dva ili tri različita burbona. Za stvaranje konzistentno dobre mješavine potrebno je puno prakse i iskustva. Svaki je burbon jedinstven te ima jedinstvene okuse i arome.”

No, postoji i neka pravila i savjeti kojih bi se trebali držati i prakticirati prilikom uživanja u kušanju burbona:

  1. Burbon se pije lagano, uživa se u njemu te se prilikom konzumacije pokušavaju identificirati razne arome i okusi.
  2. U burbon možete staviti malo vode, pa čak i leda da se oslobode dodatne skrivene arome.
  3. Izađite iz sigurne zone, ne ustručavajte se nabaviti i probati vama nepoznate marke. Eksperimentirajte.
  4. Imajte burbon na zalihi. Nemojte da vaš kućni bar ostane bez burbona.
  5. Uživajte u svakoj kapi. Burbon je ukusan i uživajte u njemu kako god znate.

Kažu znanstvenici da je šest šalica kave na dan dobro za srce i ukupno zdravlje

Jedno istraživanje došlo je do prilično zanimljivog zaključka vezanog uz navike konzumiranja kave. Naime,  ispijanje do 6 šalica kave na dan može biti blagonaklono i korisno za ljude sa srčanima problemima, odnosno za sve koji imaju povećan rizik od srčanog udara.

Pregled 11 velikih međunarodnih studija koje uključuju 360.000 ljudi otkrilo je da su tri šalice kave dnevno idealna količina kave, dok s druge strane šest šalica kave može biti pogodno za njihovo zdravlje.

“Kava svakako povećava broj otkucaja srca, ali ne uzrokuje abnormalno kucanje srca,” izjavio je vodeći autor studije profesor Peter Kistler za australski Herald Sun.

Jedna šalica kave sadrži oko 95 mg kofeina, a stimulans je to koji djeluje na centralni živčani sustav. Istraživanje je također pokazalo da uživanje više od šest šalica kave može dovesti do abnormalnog kucanja srca.

“Oko 80 posto liječnika preporučit će ljudima koji imaju problema s palpitacijom (otkucajima srca) da prestanu piti kavu, a oko 25 posto ljudi te problem pripisuje upravo kavi. Iz perspektive medicinske znanosti nijedna od ovih studija zapravo nije dokazala tu tvrdnju”, rekao je prof Kistler.

“Štoviše, pojava aritmije srca u opadanju je kod ljudi koji redovito piju kavu. Ako sagledamo malo širu sliku, ne samo problem ritma otkucaja srca, redoviti uživatelji kave imaju manji rizik i od samog zatajenja rada srca. Čak postoje dokazi da ti ljudi žive duže, bolje su volje te s nižim stopama depresije i moždanog udara.”

Stručnjaci također upozoravaju da konzumacija energetskih pića, za razliku od kave, može biti opasna zbog toga što sadrži velike količine koncentriranih doza kofeina. Barem 75% ljudi koji su pili energetska pića imali su pojačane otkucaje srca unutra 24 sata od konzumacije.

Studija koja pak se sprovela na 20.000 Španjolaca pronašla je relativno čvrstu vezu između redovitog konzumiranja kave i manjeg rizika od prijevremene smrti.

PIVO, BRADE, ROCK&ROLL… Svi ste pozvani na rođendanski Beerfest u Čakovcu

Po sedmi put zanatske pivovare, neovisni pivari, ali ovog puta i burgeri, ljuti umaci, rakije i cideri dolaze na gastro i pivsko druženje u Stari Hrast.

U petak 25. svibnja od 16:00 sati očekuju vas Zmajska pivovara, Pulfer, Lepi Dečki, Buzdovan, Good Spirit, Mlinarica, 5th Element Pivovara Daruvar, Dubrovnik Beer Company, Šibenska Pivovara, Prvo Viško Pivo, Bura Brew iz Poreča, ali i ljuti Juta Spiza i OPG Hrustek uz burgere i klopu iz Starog Hrasta, dok se za atmosferu brinu odlični domaći bendovi.

Pivski festival počinje službenom proslavom prvog rođendana pivovare Lepi Dečki iz Čakovca, dobitnika nagrade Grada za gospodarstvo u 2017. godini. Lepi Dečki u samo godinu dana postali su neizostavni brend Čakovca i Međimurja.

Po prvi put će se po uzoru na našu Najbradu birati i najbrada Sjevera Hrvatske.

Brijačnica Brico će, uz pomoć brojnog ženskog žirija, u dvije polufinalne i finalnoj večeri u maniri Eurovizije birati i srediti najbolje bradonje. Osiguran je i nagradni fond te kvalitetno natjecanje u stilu, obliku, veličini te načinu nošenja brade.

Glazbenu kulisu oba dva dana čine mladi ska bend Green Fish, Zibe Unplugged, Kula, DJ-a #PNCJ, Bijela Laž i Clone Age s kojim će se festival službeno i zatvoriti.

Desetak pivovara iz svih krajeva Hrvatske pripremit će preko 30 pivskih stilova, bit će tu i raznih likera, ljutih umaka, ali i neizostavno natjecanje u ispijanju ljutih piva, nošenju pivskih bačvi i slušanju najboljeg rock-a u gradu.

NIKAD ČULI ZA NJIH Ben Milam proizvodi burbon koji ubire nagrade gdje se pojavi

Nagrade koje proizvođači pića osvajaju na ovom natjecanju kreću se od Best in Show, najbolja votka pa sve do serija najboljih viskija.

Ove je tako godine bilo mnogo viskija koji su se istaknuli svojom kvalitetom, aromama i okusom, ali unatoč oštroj konkurenciji, drugu godinu zaredom, mala destilerija iz Blanca u Teksasu osvojila je nagradu Double Gold za njihov burbon.

Vrlo je vjerojatno, gospodo, da, baš kao i mi, prvi put čujete za ovaj burbon, kao i destileriju.

Naime, novoosnovana destilerija Ben Milam Whiskey nalazi je na samom Divljem Zapadu i to u pokrajini Texas Hill te trenutno nudi samo tri proizvoda odnosno pića – Single Barrel Burbon Whiskey zatim Barrel Proof Straight Burbon Whiskey te Straight Rye Whiskey.

Da ova njihova nagrada nije slučajnost već očiti istančani ukus za proizvodnju finog viskija, u prilog ide i to da je njihov straight rye prošle godine osvojio srebrnu nagradu.

Destilerija još uvijek proizvodi u ograničenim količinama, no svakako im se možete javiti i eventualno dogovoriti neki način da ovaj novi i relativno rijetki viski, odnosno burbon, završi i u vašem koktel baru, a nas svakako pozovite na kušanje.

PONESTAJE NAM KAVE Površine za proizvodnju kave do 2050. smanjiti će se i do 60%

Kao što smo ovdje već pisali postoje vrlo izgledne šanse da u sljedećih tridesetak godina ostanemo bez čokolade. Posljednje pak prognoze međunarodne savjetodavne organizacije koja okuplja proizvođače i trgovce kavom Worldcofferesearch upozoravaju u svom najnovijem izvješću da bi se do 2050. godine potražnja za kavom u svijetu mogla udvostručiti.

S druge strane, poljoprivredne površine s kojih se dobiva kava u idućih tridesetak godina mogle bi se prepoloviti, a sve zbog klimatskih promjena.

“Od 1990. bilježi se stalni globalni rast potrošnje kave od 2,1 posto godišnje, što znači da će tim tempom rasta industrija trebati 298 milijuna vreća kave da bi 2050. zadovoljila potrebe tržišta, što su duplo veće količine od sadašnjih”, stoji u spomenutom izvješću.

Isto kao i kod čokolade, odnosno kakaovca, biljka iz koje se dobiva kava zahtijeva specifične i prije svega nepromijenjene klimatske uvjete.

U svijetu, a ponajviše u Latinskoj i Srednjoj Americi zatim Aziji i Africi postoji preko dvadesetak zemalja izvoznika kave. No one najznačajnije države, a to su Brazil, Kolumbija, Indija i Nikaragva zbog klimatskih će promjena morati smanjiti površine kave čak i do 60%.

“Čak i uz uvjet da se proizvođači kave ubrzano počnu prilagođavati klimatskim promjenama, proizvodnja 2050. neće moći biti veća od sadašnje”, mišljenje je Worldcofferesearcha.

ŠTO MU BI? Izraelski kuhar uvrijedio japanskog premijera posluživši mu desert u – cipeli

“Ne postoji kultura na svijetu gdje stavljate cipele na stol… Ne možemo shvatiti što je htio reći. Ako je bila riječ o humoru, onda ne mislimo da je smiješno. Mogu vam, u ime našeg premijera, reći da smo bili uvrijeđeni”, rekao je neimenovani japanski diplomat za list Yediot Aharonot.

I jedan neimenovani izraelski diplomat, koji je službovao u Japanu, smatra da je to bila “glupa i bezosjećajna odluka”.

“U japanskoj kulturi nema ničeg omraženijeg od cipele”, naglasio je.

https://instagram.com/p/BiSayISHtJi/

Japanci su, između ostalog, poznati i po tome što obuću, ne samo da ne usnose u svoje domove, nego je ne unose ni u urede, a izraelski diplomat ističe da je poslužiti japanskom premijeru desert u cipeli isto kao kada biste židovskom gostu dali čokoladu u posudi u obliku svinje.

Izvor blizak kuharu Segevu objasnio je za list da desert nije poslužen u pravoj cipeli, već da su to metalne skulpture industrijskog dizajnera Toma Dixona te da je zapravo riječ o držačima za vrata.

Prema tvrdnjama istog izvora, oba premijera i njihove supruge uživali su u večeri, a Abe je čak pozvao Segeva da dođe i kuha u Japanu, prenosi Times of Israel.

https://instagram.com/p/Bidx3pWgMnF/

 

BOLJI DIO GIN-TONICA Roku – japanska biljna rapsodija u savršenom pakiranju

Njihovo najnovije postignuće nazvano je Roku (japanski za šest), čime se ističe šest jedinstvenih japanskih biljaka koje su dodane u mješavinu od osam tradicionalnih biljaka koje stvaraju posebni profil okusa.

Tih šest sastojaka su: pupoljci trešnje (sakura), trešnjin list, zeleni (sencha) čaj, rafinirani zeleni (gyokuro) čaj, japanski papar (sansho) i yuzu kora.

Gin se pakira u šesterokutnu bocu s etiketom ispisanom japanskom kaligrafijom, čime se dodatno naglašava japanska estetika i briga za svaki detalj.

Želite li ga naručiti, možete probati direktno kod proizvođača, po cijeni od 45 dolara za bocu.

PRIZNANJA GLOBALNE ZAJEDNICE Stručnjaci odabrali najbolja piva na svijetu

Svi znamo onu staru poslovicu koja kaže “Svaki cigo svoga konja hvali”. Ako pak postoji određena zajednica u kojoj je ova poslovica itekako živa i prpošna onda je to pivarska zajednica.

Pritom ne mislimo samo na male craft, zanatske pivovare, gdje je toga najviše, već se ona uredno živi i kod velikih industrijskih proizvođača. Pa tako i u Hrvatskoj svaka pivovara, mala ili velika, ima najbolje nacionalno pivo. Ili barem najbolje regionalno pivo. Ili barem najbolje pivo za kojeg još nitko nije čuo.

No, vrijeme je da se posvetimo ovogodišnjoj globalnoj manifestaciji odabira najboljih piva svijeta kategoriziranih po pivskim stilovima. Stvarno najboljim pivama na svijetu. Ili barem najboljim od prijavljenih. Ili…

Na trodnevnom zasjedanju Svjetskog pivskog kupa 295 članova žirija iz 33 zemlje svijeta ocjenjivalo je 8 234 piva, od kojih su 302 proglasili najboljim pivom svog stila.

Iako je sastav žirija bio koncipiran tako da je oko dvije trećine članova bilo izvan SAD-a, rezultati govore da je najjača pivska scena ipak ona u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Svjetski pivski kup prikazuje veličinu globalne zajednice, a osvajanje ove nagrade simbolizira jedno od najvećih postignuća u svijetu pivarstva”, izjavio je Charlie Papazian, osnivač Brewers Associationa.

Na ovogodišnjem izboru najboljih piva bilo je prijavljeno piva iz 66 zemalja svijeta, a Hrvatsku su zastupale Pivovara Medvedgrad i The Garden Brewery.

Ovogodišnja dodjela nagrada održala se na sajmu Craft Brewers Conference & BrewExpo America u Music City Center u Nashvilleu u saveznoj državi Tennessee.

Najviše nagrada ostalo je u SAD-u, njih 242, njih 14 otišlo je u Kanadu, dok je u Njemačku, koja je osvojila treće mjesto, otišlo 9 nagrada.

Popis svih 302 pobjednika pogledajte ovdje.

 

Najbolji američki Amber Lager

Brooklyn Lager – Brooklin Brewing

https://instagr.am/p/BiZPmmlgV7k

 

Najbolji američki imperial stout

Cultivating Mass – Cooperaga Brewing

https://instagr.am/p/BetMwitHtoH

 

Najbolja američka IPA (India Pale Ale)

Revision IPA – Revision Brewing

https://instagr.am/p/BR3Zb1hFJqq

 

Najbolji američki lager/cream ale

Old Style Lager – Pabst Brewing

https://instagr.am/p/b-s8hYPKgC

 

Najbolji američki pale ale

C-Hops – Firestone Walker Brewing

https://instagr.am/p/BgPKzLagwnN

 

Najbolji američki stout

Black Cliffs – Boise Brewing

https://instagr.am/p/BiVuiJzAKdz

 

Najbolje američko pšenično pivo

Dark O’ the Moon – Tilted Axis Brewing

https://instagr.am/p/BiZ1XdmHFiL

 

Najbolji baltički porter

Bangor Slate – Two Rivers Brewing

https://instagr.am/p/Bg1mjFWAMzY

 

Najbolji belgijski sour ale

Oude Geuse Boon Vat 108 – Brouwerij Boon

https://instagr.am/p/BTwa4vqlD4h

 

Najbolji belgijski tripel

Triple Lefort – Omer Vander Ghinste

https://instagr.am/p/BOh0d2UApEY

 

Najbolji belgijski witbier

Camden Gentlemans Wit – Camden Town Brewery

https://instagr.am/p/bZXn_7gILc

 

Najbolji bohemian pilsner

Chuckanut – Chuckanut Brewery

https://instagr.am/p/BhSAXqwFKo5

 

Najbolji engleski pale ale

Valley Isle Esb- Maui Brewing

https://instagr.am/p/BgDk-Uzlf5T

 

Najbolji francuski i belgijski saison

La Finca Miami – The Tank Brewing

https://instagr.am/p/BZKMZMBHFoy

 

Najbolje pivo od bundeve

5 Phantoms Pumpkin Spice Barleywine – Philipsburg Brewing

https://instagr.am/p/BdYB4tBDYbj

 

Najbolji škotski ale

Scotch Ale Wee Heavy – Microbrasserie Gainsbourg

https://instagr.am/p/BO5x8E6FE91

 

Najbolje session pivo

Fernson Farmhouse Ale – Fernson Brewing

https://instagr.am/p/BiX1_VFFIh0

 

Najbolje pivo dozrijevano u drvenim bačvama

Queen of Hearts – Pelican Brewing

https://instagr.am/p/BXcSFn0lgrd

 

Najbolje dozrijevano pivo

Vladislav – Diebolt Brewing

https://instagr.am/p/BiXp3FgHrS1

SLATKO I DIMLJENO Pivo s kestenom koje neodovljivo podsjeća na jesen

Iako se pivo s kestenom počelo proizvoditi još 1990-ih na Korzici, gdje je kesten skoro pa sveto drvo i prati čovjeka od rođenja do smrti, slatko pivo s kestenom specijalitet je i u regijama Toskana i Piemonte, gdje lokalni pivari pripremaju izbiljne aleove i lagere s kestenom.

U stilu poznatom kao “birra alle castagne”, pivari koriste kesten u raznim oblicima: dimljeni, pečeni, sušeni pa u obzir dolazi čak i med od kestena.

Rezultirajuća piva su svilenkasta i malo debela, sa suptilnim pečenim, dimljenim okusima.

Na Korzici ga priremaju od kestenovog brašna, jer je Korzika je ostala zadnje mjesto u Europi gdje se od ploda kestena proizvodi visokovrijedno brašno.

Pivo od kestena obično se pojavljuje u jesen. Kao takvo posebno se dobro slaže s kuhinjom u kojoj kratko vrijeme dominiraju variva sa svježim plodovima jeseni.

Krajem prošle godine su Pivovara i pivnica Medvedgrad i The Garden Brewery predstavili pivo s domaćim medom od kestena, Honey Double IPA s 8,0% alkohola.

SVE JE BOLJE UZ PIVO Jahač koji najmanje prolije – ima najviše za popiti

Beer Tölt je zabavna, čudna konjička igra. Jahači uzjašu svoje vjerne islandske konje i krenu, s kriglom piva u ruci. Potjeraju ih u leteći ritam dok istovremeno pokušavaju ne prolijevati svoje pivo. Na kraju utrke jahač koji najmanje prolije, ima najviše za popiti… U dječjim uzrastima utrkuje se s bezalkoholnim napitcima.

Smisao čitave ove priče je pokazati vještinu jahača i mirnoću konja, čija je pasmina, između ostalog, poznata po svom trku, nevjerojatno udobnom za jahača, koji može ostati prilično miran u sedlu, dok munjeviti galop otkida zemlju.

Islandski konji poznati su po svojoj ljepoti, inteligenciji, izdržljivosti i izazivaju divljenje i prije nego se sjure niz stazu brzinom i do 65 km / h.

 

KAKO SE JEDE SUSHI Ovo je pravilan način kako se jede sirova riba

Svatko jede na svoj način, svatko ima svoje čudne kombinacije od steaka s ketchupom pa do krpica sa zeljem sa šećerom. Navodno postoje ljudi koji u palačinke stavljaju senf.

No, kad je riječ o pripremi sirove ribe, poznatiji kao sushi, postoji nekoliko načina konzumiranja, a koje će vam objasniti chef Nobu Matsuhisa, a kako bi ribu doživjeli na najfiniji način kao kao i sve prirodne okuse sastojaka koji ulaze u sushi.

Shef Matsuhisa vlasnik je 47 iznimno cijenjenih i hvaljenih Nobu restorana diljem svijeta, tako da je sasvim jasno da ćete se njegovih savjeta, a kada jedete sushi, pridržavati.

Stoga, imajte na umu slijedeće:

  • Nije potreban dodatni Wasabi, u sloju između ribe i riže sasvim je dovoljno tog umaka.
  • Sushi možete jesti štapićima ili prstima, oboje je ispravno.
  • Tradicionalniji način konzumiranja sushija je da uzmete ribu, namočite je u soja umak te na sredinu stavite wasabi.
  • Tri su tradicionalna načina pripreme sushija – sashimi, nigiri i rolice (roll).
  • Nigiri se lagano zaokrene i uhvati štapićima tako da se u soja umak namoči samo riba, dok riža ostaje suha.
  • Đumbir se koristi kako bi očistili svoja nepca i usta od okusa ribe.
  • Za sushi rolice potrebno je tek nešto malo soja umaka.
  • Svaki se sushi jede u jednom zalogaju.

Eto, spremni ste za sushi.

KOKTEL MAJSTOR Old Fashioned sada možete imati i kao sirup kojeg miješate s burbonom

Pomiješate li burbon, šećer, Angostura biljni liker, dodate mrvicu vode ukrasite kriškom naranče i višnjo dobivate dobar stari Old Fashioned.

Igranjem količinama i kombinacijama ovih osnovnih namirnica koktela možete usavršiti i svoj jedinstveni koktel.

No, ako se sjećate onih starih (a vjerujem da još uvijek postoje) crnih sirupa koje bi pomiješali s mineralnom vodom, bila je Radenska popularan u ono vrijeme, dobili bi gazirano piće nalik na koktu. Uživali smo tome.

A kako izgleda uživat ćemo i u Strongwaterovom Old Fashioned sirupu.

Uglavnom, u Strongwateru su tako proveli tri godine tražeći te testirajući idealne namirnica koje su na kraju sastavni dio ovog sirupa.

To su ništa manje već s posebnom pažnjom odabrane miksture demerara šećera, kore naranče, trešnje i gorkog bilja (Angostura) koje u kombinaciji s burbonom vašeg izbora u omjeru 15 mililitara sirupa i 60 mililitara burbona čine jedan sasvim savršeni Old fashioned koktel.

Živjeli.