Zimski meni Beštije odiše francuskim šarmom i zavodi rapsodijom okusa

Zima u Masarykovoj 11/1 nije dočekala negodovanje iz kuhinje Beštijinog tima. Dapače. Slaganje zimskog menija za glavnog chefa Beštije, Kristiana Tarija, nije bilo ni malo teško zbog činjenice što najhladnije godišnje doba ne nudi obilje namirnica, kao što to daje proljeće ili jesen. Ograničen broj plodova za njega je bio izazov. ‘Naravno da su trenutno namirnice ograničene, no ima ih dosta i kombinacije su brojne. Postoji doza kreativnosti koja je odigrala ulogu. Sezona je ta kojom se pri slaganju jelovnika uvijek vodim, a tako je bilo i ovaj put. Koristili smo mnogo kupusnjača i na njima bazirali dosta jela’, govori. Novim menijem Beštije odiše francuski šarm i energija izvornih bistroa. Chic i nenametljivo, a opet šarmantno i inovativno.

Parfait od pačje jetre osvaja na prvu

U Beštiju ne morate doći na ručak ili večeru, može vam se dogoditi da dođete na čašu vina, no ako zavirite u meni, teško da ćete odoljeti da barem jedno predjelo ne podijelite s društvom. Parfait od pačje jetre s džemom od ljubičastog luka i cherry rajčica s tostiranim lješnjacima, posluženi na tostiranom kruhu, idealno je jelo uz koje ćete polako uživati te zasigurno ostati duže nego što ste planirali. Na novom meniju svoje je mjesto pronašla i juha od brokule, servirana uz kreker od parmezana i sezama i ulje mente. Novitet je i namaz od crvene leće i sušene rajčice, daikon čipsa i pepper dropsa. Tu je i skuša gravalax, koja i izgledom i okusom ima ‘Wooow’ efekt. Skuša se služi na velouteu od potočarke s gelom od naranče.

Zero food waste protkan kroz cijeli meni

Punih 16 sati suvidirani juneći obrazi, s jusom i pireom od korijena pastrnjaka te tostiranim panko mrvicama sa začinskim biljem,  slobodno možemo nazvati idealnim comfort foodom za ove hladne dane. Zero food waste koncept je protkan u većinu jela iz kreativne Beštijine kuhinje, pa je tako i s rižotom od raštike, koja se služi s čipsom od raštike i pjenom gruyere i zelenom soli, također od raštike. Svoje mjesto na novom meniju našlo je u originalu još jedno francusko jelo, izvedeno, naravno, na Beštijin način.

Riječ je o Bouillabaisseu, odnosno gustoj juhi od ribe. Koristi se riba koja je taj dan svježa na tržnici, kozice i školjke, uz koje se služi kruh sa začinskim maslacem. Novitet je i slow cooked bonbonod kunića koji na tanjure gostiju stiže serviran uz umak od kunića i gljiva, sve to zaokruženo s uljem od začinskog bilja. Za vegane se na zimskom meniju našlo jelo također spravljeno po zero food waste konceptu; bulgur s povrćem, prženom mrkvom, mariniranim tempehom i vege demiglacom već je mnogima omiljeno jelo. Tu je i losos pastrva u kombinaciji s čimulicama, kremom od čičoke, začinjeno s limunovim vineigretteom.

I kakav bi to meni bio da na njemu nema poštenog steaka? Ove je sezone na tronu hanger steak, cut iz gornjeg dijela trbuha, uz kojeg ide prženi složenac od krumpira i demi glace s medom i timijanom.

Tonka kao kruna čokolade

Sladoljupci i ljubitelji čokolade zbog novog zimskog menija Beštije zadovoljno će trljati ruke. Samo zbog moussea od čokolade i naranče s tonkom i kremom od lješnjaka i spužvom s pistacijom, prestat ćete brojati kalorije i vratit ćete se po još. Novitet je i medovik torta,  spravljena na Beštijin način. Med, orasi i cream fresh baza su ovog svježeg i ne preteškog deserta.

Vino i umjetnost se vole

Vinska lista Beštije, slobodno se može reći, priča priču za sebe. Obogaćena klasicima Hrvatske i susjednim nam zemalja, ovom bistrou daje itekakvu dozu ozbiljnosti.  Uz vina, novu vizuru bistrou dala je mlada zagrebačka umjetnica Klasja Habjan. Njezina izložba crno bijelih grafika, pod nazivom ‘Otisci’, zaživjeli je na zidovima u Masarykovoj. Spoj pomno spravljene hrane, uz pažljivo odabrana vina, sve zaokruženo istančanom umjetnošću, pretvara Beštiju u mjesto gdje se uživa apsolutno svim osjetilima.

 

Art Edition projekt: uspješna priča hrvatskih umjetnika i vrhunskog pića

Svjetski nagrađivani gin „Old Pilot’s“ službeno slavi ulazak u Novu godinu s novim izdanjem svog projekta Art Edition. Nakon suradnje s Lunarom i Marinom Mesar OKO, Old Pilot’s je udružio snage s vizualnim umjetnikom i dizajnerom Appear Offline.

Art Edition projekt se pokazao kao jako uspješna priča koja ima kolekcionarski potencijal za sve štovatelje ovog poznatog gina koji je 2019. godine, proglašen najboljim London Dry Ginom na svijetu na prestižnom IWSC natjecanju. OKO i Lunar su u protekle dvije godine dali svoj prepoznatljivi umjetnički pečat ovom posebnom izdanju, a cijela priča se razvila iz čiste znatiželje osnivača Old Pilot’s brenda i potrage za nečim novim: “Old Pilot’s posvećuje veliku pažnju dizajnu naših proizvoda. Suradnja s umjetnicima nastala je iz znatiželje i potrebe da saznamo kako umjetničko oko vidi naše proizvode. Htjeli smo dobiti nove ideje, novu perspektivu i tako saznati gdje su granice jednog, naoko, običnog proizvoda – boce pića. Pored toga, htjeli smo stvoriti dodatnu vrijednost naših proizvoda kroz limitiranu, kolekcionarsku seriju koja se ne može ponovo proizvesti. Da bi serija bila prepoznatljiva i interesantna svake godine, osmislili smo suradnju s hrvatskim umjetnicima kroz ograničen broj boca i etiketu koja se neće ponavljati. Svake godine jedan umjetnik i jedan dizajn. Uvijek drugačija boja, pozadina, priča. Na dizajn ne utječemo niti nudimo smjernice. Umjetnik sam bira boje, inspiraciju i dizajn. Čak smo dopustili da se s prednje strane etikete ukloni naš avion koji je prepoznatljivi logo našeg brenda”, izjavili su osnivači brenda Old Pilot’s, Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac.

Appear Offline kaže da je imao slobodu prilikom osmišljavanja novog izdanja Art Edition-a, što je znatno olakšalo sam proces stvaranja: “Imao sam potpunu slobodu u kreiranju ove edicije i odriješene ruke za osmišljavanje vizualnog koncepta cijele priče. Moj stil se primarno temelji na različitim reinterpretacijama tipografije i slova. Zato sam odlučio koristiti akronime oba branda – AO/OP te godinu edicije kao osnovu cijelog koncepta i polazišnu točku za daljnju ilustrativnu nadogradnju. Ideja je bila stvoriti vizualno skladnu kompoziciju, na prvi pogled apstraktnu, ali dovoljno čitku da zaokupi pozornost gledatelja i pozove ga da dešifrira što ona predstavlja. Sam process stvaranja je bio izrazito efikasan. Nakon što smo se složili oko stilskih odrednica poput boja i tehničkih detalja, kreirao sam dva vizualna koncepta. Hrvoje i Tomislav su se jednoglasno odlučili za ovaj koji vidite te je nakon toga uslijedila dodatna razrada svih detalja i povezivanje elemenata u završni proizvod.” – izjavio je umjetnik.

Old Pilot’s Art Edition se proizvodi u limitiranoj ediciji od samo 500 boca, a 150 boca je dostupno u poklon paketima koji sadrže; bocu Old Pilot’s London Dry Gina s etiketom koju je osmislio Appear Offline, dvije kristalne čaše s logom Old Pilot’s brenda, jigger (mjerica za doziranje alkohola), numerirana grafika A5 formata potpisana od strane umjetnika i brošura u kojoj ćete pronaći recepte za poznate koktele kao i priču o nastanku brenda Old Pilot’s.

O umjetniku Appear Offline:

Appear Offline je dizajner i vizualni umjetnik koji svoj izričaj temelji na spajanju tipografije s eksperimentalnim elementima karakterističnih za ilustraciju i graffiti writing. Prije stvaranja AO brenda, autor je više od 10 godina gradio profesionalnu dizajn karijeru kroz rad s različitim klijentima, agencijama i globalnim brendovima. Trenutačno surađuje s kreativcima i brendovima sličnih kreativnih svjetonazora, posebice u području dizajna, urbane kulture, mode i glazbe.

DANI OKUSA HRVATSKE TRADICIJE “Mi smo snaga koja okuplja izvorne okuse i 125 ugostiteljskih objekata”

Od 18. studenog počinju treći nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije, koje organizira 11 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima koji su nosioci standarda Okusi hrvatske tradicije. Manifestacija je ovo koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, a čiji je početak najavljen press konferencijom u zagrebačkom restoranu Potkova.

Idejni začetnik i voditelj projekta Borislav Šimenc rekao je kako je želja svih uključenih da u narednih nekoliko godina Dani okusa hrvatske tradicije postanu jedan veliki nacionalni festival s nizom novih sadržaja koji će se razvijati i nadograđivati na ovu već postojeću gastronomsku ponudu u restoranima. ‘Kad smo krenuli u projekt, osnovna ideja je bila tradicijsku kuhinju staviti u intenzivniju ponudu ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, ja stalno govorim, valjda već 20 godina, da je hrvatska gastronomija biser turističke ponude i pokazuje se da je baš tako. Prije 20 godina su se svi čudili i odmahivali rukom na temu kuharstva, a danas ne možete upaliti ni jedan od televizijskih program, a da ne naletite na kulinarski sadržaj. Svi kuhaju! Sada više nije pitanje da se hranimo, nego da uživamo u hrani’, rekao je Borislav Šimenc za Centar zdravlja.

‘Danas imamo pokrivenih 11 turističkih zajednica. Krenulo je s Vukovarsko-srijemskom, pa s Varaždinskom, Krapinsko-zagorskom i Požeško-slavonskom i polako je išlo. Sada je to već snaga koja okuplja 125 ugostiteljskih objekata koji su pod tim brendom uključeni u ovu priču, to je 125 vlasnika restorana. Zato ja volim reći da je to možda jedan od najboljih primjera privatno javnog partnerstva u Hrvatskoj. Zašto? Zato što je uključeno 11 turističkih zajednica, županije, 125 ugostitelja i mi koji razvijamo projekt’, dodao je.

Influencer, gastro bloger i novinar Domagoj Jakopović Ribafish, koji podržava ovaj hvale vrijedan projekt, rekao nam je svoje prve asocijacije na okuse tradicije. ‘Kada netko kaže okusi hrvatske tradicije, meni na pamet padnu moje obje bake. Jedna je bila iz Prigorja, a živjela je u Križevcima i uvijek je pekla štrukle i štrudle na peći na drva, dok je druga baka, koja je s mora, uvijek imala jastoge, škampe, ribe i priljepke…Tako da se uvijek na taj spomen vratim u neka divna stara vremena kada uopće nisam cijenio tu hranu’, priča kroz smijeh i dodaje kako je tada jeo samo parizer i hrenovke, a sada bi dao sve da se to vrijeme vrati.

‘Zahvaljujući ljudima okupljenima ovdje dobivamo sjajne stvari, prošle godine sam imao priliku biti gost Srijemsko-vukovarske županije i obići desetak lokacija. Bili smo u Bošnjacima i tamo sam probao šunku staru dvije godine, prema kojoj se većina današnjih pršuta može sakriti. Imamo toliko prekrasnu raznoliku zemlju da umjesto što idemo na Kubu, Sejšele i Maldive, trebali bi obilaziti sve županije i uživati u našim jelima, jer takvih nema po cijelom svijetu’, dodaje Ribafish.

‘Cijeli svijet ima nešto za ponuditi, na kraju se svi mi najčešće vraćamo na svoju kuhinju i na svoje korIjene jer ono na čemu smo odgajani, tih prvih 15 godina, nam se urezalo u pamćenje i to nekako i najviše volimo. Ja obožavam strane kuhinje i cijenim ih, gdje god da odem, a bio sam u 64 zemlje svijeta, uvijek probam lokalnu kuhinju i oduševim se. Ali, čim se vratim doma, napravim neko varivo, ili grah, ili fileke, nekad sarmu, uvijek je to nešto sa žlicom…mi imamo vrlo raznolik izbor namirnica, imamo i Mediteran i kontinent, imamo i utjecaj istoka i utjecaj zapada, zapravo jedan prekrasan melting pot’, zaključuje.

Ljubitelji dobre hrane tako će kroz 11 dana u 101 ugostiteljskom objektu moći uživati u lokalnim jelima spravljenim od tradicionalnih namirnica i po tradicionalnim recepturama.

Svaki će objekt u ponudi imati po dva menija od najmanje tri slijeda i to po cijenama već od 95 kn /12.61 € po meniju, odnosno po 115 kn / 15.26 €, 125 kn / 16.59 €, 155kn /20.57 € ili 195 kn /25.88 €. Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći na www.okusi.hr.

Prvi gin na svijetu infuziran vanilijom stigao u Hrvatsku

Ljubitelje dobre kapljice malo što može razveseliti više od nečeg novog i inovativnog, a kada tako nešto dolazi u obliku gina, onda sreći nema kraja. Upravo jedan takav proizvod konačno je „sletio“ i na domaće tržište – Sir Edmond, nizozemski gin s flamingom na etiketi i sloganom ‘buntovni duh i s neobičnim karakterom’, koji svojim okusom i opravdava.

Naime, Sir Edmond prvi je gin na svijetu infuziran vanilijom – uz borovicu iz Makedonije, korijen anđelike s Grenlanda, kardamom iz Gvatemale, nigerijski đumbir i kineski cimet, ovaj je gin obogaćen burbon vanilijom s Réuniona, koja pojačava okus raskoši i luksuza. Glamurozna, a opet suzdržana slatkoća vanilije s toplim začinima ovom ginu daju egzotičnu notu, koja mu ne oduzima pitkost.

Tko je Sir Edmond i kakve veze on ima s ginom? Edmond Albius, botaničar po kojemu je nazvan gin, smatra se čovjekom koji je vaniliji osigurao današnji status u gastronomiji. Francuski kolonizatori već su uzgajali vaniliju na reunionskim plantažama, no budući da kukci nisu htjeli oprašivati biljke, nisu od nje imali koristi. Tu nastupa dvanaestogodišnji Albius, tada rob na komuni Sainte-Suzanne na Réunionu, koji otkriva da se cvjetovi vanilije mogu umjetno oprašivati, što do danas ostaje standardna praksa. Nažalost, Albius nikad nije profitirao od svog otkrića, no zato Sir Edmond gin na elegantan način ispravlja tu nepravdu.

Posljednjih pet godina Sir Edmond se ne skida s ljestvica najboljih luksuznih ginova malih neovisnih destilera, o čemu svjedoči i šest međunarodnih nagrada, među kojima su World Gin Awards, The Spirits Business te The Gin Guide.

Njegov dolazak na hrvatsko tržište dio je ovogodišnje europske ekspanzije brenda. U Hrvatskoj ga distribuira Brza distribucija, a pronaći se može na njihovoj platformi za dostavu pića Tipsy.hr po maloprodajnoj cijeni od 299,99 kuna (39,81 EUR). Dio prihoda svake prodane boce Sir Edmond uplaćuje u African Wildlife Foundation jer, kako sami kažu, svi smo životinje i moramo se međusobno čuvati. Uključite se i vi u očuvanje afričkih biljnih i životinjskih vrsti i naručite Sir Edmond!

3 prehrambene navike Clinta Eastwooda koje nisu za svakoga

Clint Eastwood jedan je od najimpresivnijih hollywoodskih glumaca. Ne samo da glumi u filmovima od 1955. godine, redatelj je i producent, već u dobi od 92. godine zadivljuje publiku izgledom. Mnogi se pitaju kako mu uspijeva tako dugo izgledati tako dobro.

Eastwood je oduvijek znao ponešto o tome kako da ostane u dobroj fizičkoj formi. Prema jednom članku objavljenom 1991. godine u „Muscle & Fitness“, oko svoje 19. godine počeo je dizati utege i marljivo vježbati. Desetljećima je nastavio redovito vježbati i pažljivo bira ono što svakodnevno jede, a njegove prehrambene navike su prilično restriktivne i sigurno nisu za svakoga, piše portal Eat This.

1. Usredotočen je na to da ima što manje tjelesne masnoće

U spomenutom intervju koji je dao za „Muscle & Fitness“, a koji se sada može naći on-line na Physical Culture Study, Eastwoodov tadašnji liječnik komentirao je njegove prehrambene navike i rutinu vježbanja. “Eastwoodova tjelesna masnoća manje je od 10%“, rekao je dr. Harry Demopoulos te također komentirao Eastwoodovu tadašnju prehranu: “Eastwood održava prehranu s niskim udjelom masti i visokim udjelom proteina. Također posvećuje veliku pozornost razini kolesterola (njegov otac, čovjek od mesa i krumpira, umro je u ranoj dobi od kardiovaskularnih bolesti).”

2. Izbjegava ugljikohidrate, višak šećera i alkohol

Prema Health Fitness Revolutionu, Eastwoodu je u održavanju dobrog zdravlja najvjerojatnije pomoglo izbjegavanje dodanih šećera.

“Klonite se ugljikohidrata, posebno bogatih slastica. Vagu držite u kupaonici. Dobro se odmorite. Pokušajte biti optimistični. Jedite voće i sirovo povrće. Uzimajte vitamine. Preskočite pića bogata šećerima. Izbjegavajte alkohol”, kaže Eastwood.

3. On zapravo ne jede iz zadovoljstva

U intervjuu za časopis Men’s Health, sin Clinta Eastwooda Scott Eastwood komentirao je očevu prehranu: “Moj tata ne jede iz zadovoljstva”. “Za doručak jede losos i smeđu rižu. Mislim da sam i ja takav. Kad bih mogao uzeti tabletu koja bi imala sve potrebne hranjive nutrijente kako bih se mogao odreći hrane, učinio bih to.”

Vesper martini: saznajte tajnu omiljenog pića Jamesa Bonda!

Jednim dobrim Vesper martinijem planirali smo se počastiti uz premijeru novog Bonda. Vjerojatno ste i sami naišli na informaciju da se spomenuta premijera odgađa s travnja sve do jeseni, a iako ima situacija u kojima je odgađanje užitka više nego poželjno, danas nismo u tom raspoloženju.

Za svojeg dugogodišnjeg staža Bond nije skrivao ljubav prema dobrom piću. Od viskija, preko šampanjca pa sve do marketinškog popuštanja pred Heinekenom, najpoznatija je njegova sklonost martiniju. „Shaken, not stirred“, jedna je od najpopularnijih filmskih fraza, a sad je prilika da saznate kako pripremiti piće kakvo najpoznatiji gentleman na svijetu nikako ne bi odbio.

Recept za Vesper martini

Recept za Vesper martini osmislio je sam Ian Fleming, autor serijala, a pojavljuje se 1953. u knjizi Casino Royale. Bond ga, naravno, pije i u filmskoj inačici iz 2006. godine. Receptura je sljedeća: Tri mjere Gordona, jedna votke, pola mjere Kina Lilleta. Protresti ga jako dobro dok ne bude hladan kao led, a zatim dodati veliku tanku traku limunove kore.

James Bond Vesper martini

Kako do sastojaka?

Gordon’s London Dry Gin vrlo ćete lako nabaviti, dostupan je i u običnim supermarketima, a cijena mu se kreće oko svega 130 kuna. Na Kina Lillet, odnosno samo Lillet kako se danas zove, nismo često nailazili, ali pouzdano znamo da je dostupan u specijaliziranim trgovinama alkoholom. Ni ovo nije skup sastojak, za njega će trebati izdvojiti desetak kuna više, nego za Gordon’s. Bond nije naglasio koji brend vodke treba staviti, a ako se odlučite za proizvođače koji su bili spremni platiti reklamu u nekima od filmova, onda će vaš izbor biti Smirnoff ili Stolichnaya. Odluka je na vama, a naša je preporuka da ipak ne zgrabite baš najjeftiniju s police.

Za kraj, nećemo vas poticati da u ovim kriznim vremenima utapate tugu u alkoholu. Zatvorite se na sigurno, smućkajte si jedno piće za gušt i posvetite se stvarima za koje inače nemate vremena. Možda je to baš maraton najboljih James Bond filmova. U svakom slučaju, pazite na sebe, a još više na one oko vas. Živjeli!

Otkrivamo vam zanimljive činjenice o kavi!

Ako ste kavopija i ne možete zamisliti dan bez barem jedne kave, to ne znači da znate sve o kavi. Zapravo, većina nas zna kakvog je kava okusa, kako se priprema i kako na nas djeluje.

No znate li u koje vrijeme i zašto je najbolje piti kavu? Koja je interakcija s lijekovima? Odgovore na ta i slična zanimljiva pitanja, odgovaramo u nastavku.

Postoji li jaka i slaba kava?

Ne, ne postoji jaka i slaba kava. Zapravo, nemoguće je procijeniti snagu, odnosno „jačinu“ kave. Kava se procjenjuje pomoću nekoliko različitih parametara, koji su vezani uz način pravljenja, ali finalni produkt bude samo – kava.

Kada piti kavu?

Ako pijete kavu kako biste se razbudili, trebate odabrati pravi trenutak. Točno vrijeme možete odrediti uz pomoć razine kortizola u tijelu; kad razina kortizola počinje padati, tada je idealno vrijeme da popijete kavu. Većina ljudi ima visoku razinu kortizola od 8 do 9 sati, sljedeći je vrh između 12 i 13 sati, a posljednji od 17:30 do 18:30. Iza 19 sati ne preporučuje se piti kavu ako želite normalno spavati.

Postoji li interakcija s lijekovima?

Kava sadrži kofein, koji uglavnom ne stvara dodatne opasnosti ako se uzima s lijekovima. Ipak, znanstvenici su otkrili da interakcija između kofeina i analgetika povećava njihove učinke, zato pripazite sljedeći put kad budete pili analgetike.

Koliko dugo kava djeluje na nas?

Ako popijete šalicu kave u 9 sati ujutro u vašem sustavu će do 13 sati ostati samo 100 mg kave, odnosno njen učinak će opasti. Ako popijete kavu nakon 15 sati, ostat ćete svježi do noći.

Smije li pripremljena kava dugo stajati?

Ako pijete svježe mljevenu kavu, nemojte ju ostavljati da odstoji, popijte ju u roku od 15 minuta. Nakon toga kava gubi okus i postaje sve lošija.

Utječe li kava na sportske rezultate?

Kofein povećava razinu adrenalina u tijelu i odvaja kiselinu od tkiva, što dovodi do boljih sportskih rezultata kod onih koji piju kavu prije treninga.

Deblja li kava?

Kava povećava kortizol, koji pojačava žudnju za šećerom i slatkišima, a kofein narušava san, pa se sljedećeg dan osjećate umorno i jedete lošiju hranu.

Izgled i jačina

Kao što smo već napomenuli, nema jače i slabije kave. Mnogi misle da što je tamnija boja, to je jači okus i ima više kofeina. No, prženje kave ne utječe na količinu kofein, a samim time ni na jačinu. Razina ostaje ista, prženjem izlazi vlaga, što čini zrna većima i tamnijima.

Turbo zanimljive činjenice o pivu koje moraš znati! Vol.2

Ovo je nastavak turbo zanimljivih činjenica o pivu koje moraš znati. Da, ponovili smo naslov u prvoj rečenici kako bismo zvučali vjerodostojnije, a pritom te lišili nepotrebnog i dosadnog uvoda.

Pa krenimo:

  1. Beer pong je igra pijenja u kojoj igrači bacaju ping pong lopticu preko stola s namjerom da ju ubace u čašu/kriglu piva na drugom kraju stola. Na stolu je postavljeno 10 čaša u obliku trokuta. Kad igrač ubaci ping pong lopticu u pivo, njegov protivnik treba popiti čašu piva. Iako je još uvijek sporno odakle Beer pong potječe, znamo da se prvi put pojavio u 50-ima.
  2. U Češkoj postoji nekoliko pivskih lječilišta. Primjerice, pivsko kupalište Chodovar u Češkoj nudi 20-minutnu kupku sa sastojcima za pripremu piva. Navodno ova metoda pogoduje cirkulaciji, otvara pore, omekšava kožu i hrani tijelo vitaminima.
  3. Bivši američki predsjednik Barack Obama je prvi predsjednik koji je skuhao pivo u Bijeloj kući.
  4. Pijenje piva smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.
  5. Umjerena konzumacija piva može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  6. Ispijanje piva smanjuje rizik od ishemijskog moždanog udara. No za svaki slučaj se oko toga radije posavjetujte s liječnikom.
  7. Pijenje piva značajno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
  8. Umjerena konzumacija alkohola povećava HDL (dobar) kolesterol u krvi. HDL kolesterol djeluje kao čistač krvotoka.
  9. Prema istraživanjima u Japanu, pivopije su smanjile rizik od kromosomskih oštećenja tijekom zračenja u usporedbi s onima koji ne piju pivo.
  10. Mamurluk bi vas mogao uvjeriti u suprotno, no unesete li 75 g piva tjedno u svoj organizam, smanjit ćete rizik od nastanka čira uzrokovanog bakterijom H. Pylori.
  11. Prema istraživanjima, muškarci koji su kasnih 70-ih i 80-ih godina pili 1 alkoholno piće dnevno imaju pamćenje i razmišljanje u odnosu na one koji ne piju.
  12. Prevelike količine pive potiču žgaravicu. No, to ste već sigurno znali. Ili bolje rečeno, saznali.
  13. Datum isteka piva može se produžiti. Dobro čuvano pivo obično traje šest do devet mjeseci nakon isteka roka valjanosti na etiketi. Na pravoj temperaturi, pivo u hladnjaku može trajati i do dvije godine nakon isteka roka valjanosti.
  14. Da bi se učinkovitije borili protiv dječje pretilosti, neke belgijske škole nudile su djeci piva s niskim udjelom alkohola, umjesto sokova i drugih slatkih pića.
  15. Drevni Grci su pivo smatrali manje vrijednim pićem od vina jer ga je relativno lako proizvesti. No, danas je postupak proizvodnje vina lakši.
  16. Prvi pivari u Egiptu su bile žene. U starom su Egiptu žene kuhale pivo kao prinos bogovima. Osim ponude, pivo se također smatralo ženskim pićem, dok su muškarci tradicionalno imali vino.
  17. Svjetski prvak u ispijanju piva popio je litru piva u 1,3 sekundi.
  18. Zitologija je znanost o pivu koja pruža više uvida u sastojke piva, sofisticiranost i postupak kuhanja/proizvodnje piva.
  19. Najveća čaša piva na svijetu visoka je 1813.56 cm.
  20. Drevni Babilonci su ozbiljno shvatili proizvodnju piva. Ako bi pivar pokvario kvalitetu piva, osudili bi ga smrtnu kaznu i utopili ga u pivu.

Turbo zanimljive činjenice o pivu koje moraš znati! Vol.1

Da je nekima pivo draže od vode, nije tajna, isto kao što nam je poznato da naša ljubav prema pivu datira još u davna vremena (koliko davna ćemo otkriti u nastavku teksta – šifra; nastavi čitati).

Sigurno se pitate, pogotovo ako niste pivopija,  što to čini pivo tako posebnim?

Pripremite se na izlazak pive iz ormara i bujicu emocija!

3, 2, 1 – krećemo!

  1. U godini dana, ljudi širom svijeta potroše preko 50 milijardi galona piva.
  2. Pivo je alkoholno piće koje se konzumira najviše u svijetu.
  3. Najstarija pivovara potječe iz 1040. godine.
  4. Budweiser je najpoznatije pivo na svijetu.
  5. Najskuplje pivo košta 503.300 američkih dolara. Allsopp’s Arctic Ale je proizvedeno 1875. godine za antarktičku ekspediciju, što ga čini kolekcionarskim predmetom. Iako više nije za konzumaciju (zbog davno isteknutog roka), na eBayu se preko 50 ponuđača borilo za kupovinu ovog tekućeg zlata.
  6. Snake Venom nosi titulu najjačeg piva na svijetu.
  7. SAD imaju Nacionalni dan piva koji se obilježava svake godine 7. travnja. Ovim događajem obilježava se potpisivanje zakona Cullen-Harrison, koji je omogućio distribuciju i prodaju piva 1933. godine.
  8. U Amsterdamu Vlada daje poticaje alkoholičarima. Alkoholičari nerijetko čiste ulice, a Vlada im za cjelodnevni rad daje pet limenki piva, cigarete i 11 eura. Amsterdamska Vlada je time željela pokazati da čak i alkoholičari mogu biti produktivni i pomoći zajednici.
  9. Japan svake godine slavi „BeerFes“. Od 1998. u Tokiju se održava godišnji Veliki pivski festival poznat i kao BeerFes. Japanski BeerFes najveći je festival craft piva u zemlji na kojem možete, osim raznih piva, pronaći i pivske čaše dizajnirane po mjeri, kao i degustirati pivo na „all-you-can-drink“ postaji.
  10. Japan ima različite festivale piva. Tokio, Okinawa, Osaka, Nagoya i Yokohama održavaju Festival piva u različito vrijeme. Primjerice, Tokio slavi 6. lipnja, Okinawa 12. lipnja, dok festival piva u Osaki pada na 10. srpnja. Nagoya slavi 8. kolovoza, a Yokohamin festival piva održava se 12. rujna. Ovi raštrkani datumi zapravo imaju smisla! Naime, nitko ne želi da se cijela zemlja napije u jednom danu.
  11. Filipini proizvode visokokvalitetna vrhunska piva. San Miguel osnovan je 1890. godine kao jedina pivovara na Filipinima pod vodstvom La Fabrica de Cerveza de San Miguel. Bila je to prva pivovara jugoistočne Azije koja je proizvodila komercijalno pivo. Proizvodi San Miguela postali su najprodavanije pivo na Filipinima i zaslužili mjesto među vodećim svjetskim brandovima piva.
  12. Njemački Oktoberfest najveći je Volksfest na svijetu (festival piva/vina i putujući zabavni sajam). Oktoberfest se održava svake godine u Münchenu u drugoj polovici rujna i traje 16 do 18 dana. Na njemu godišnje prisustvuje oko šest milijuna mještana i turista.
  13. Njemačka tijekom Oktoberfesta prikupi oko 1.000 tona otpada.
  14. Kinezi piju najviše piva u globalu. Češka je vodeća u svijetu po potrošnji piva po osobi, ali Kina u cjelini konzumira najviše piva.
  15. Zapadni Iran ima dokaze o proizvodnji piva već 3.500 godina prije nove ere, što su dokazali kemijskim ispitivanjima starih lončarskih posuda.
  16. U SAD-u postoji više od 7000 pivovara, a najpoznatije 3 su Anheuser-Busch iz St. Louisa, Missouri, MillerCoors iz Chicaga, Illinois, i Pabst Brewing Company iz Los Angelesa.
  17. Iako postoje dvije glavne kategorije piva (ale i lager), zapravo postoji nekoliko stotina vrsta piva koje ovise o kvascu tj procesu fermentacije.
  18. Najuspješnija svjetski pivski brand je Pilsner. Pilsner je vrsta lagera, prepoznatljiv po svijetlo žućkastoj ili zlatnoj boji.
  19. Craft pivo je nemehanizirana metoda proizvodnje piva. Već od samog naziva, znamo da je craft pivo ručno proizvedeno pivo. Craft pivovara marljivo proizvodi male količine piva u serijama, ističući njegovu kvalitetu, okus i tehnike proizvodnje za razliku od komercijalnog, masovno proizvedenog piva. Iz istog razloga, craftovi su cjenjeniji!
  20. Ale i lagere treba čuvati na različitim temperaturama. Ale je idealno skladištiti na temperaturi 10-12°C, dok bi se lageri trebali čuvati između 7-10°C. Skladištenje bilo koje vrste piva iznad 12°C pokvarit će njegov okus i kvalitetu.

Zašto svaki gentleman mora znati spremiti večeru?

Ako ste muškarac koji svojoj boljoj polovici (ili bilo kojem ženskom članu kućanstva) redovito kuha slobodno preskočite ovaj članak. Međutim, ako vas svaki, ili gotovo svaki dan dočeka domaći kuhani obrok onda je vrijeme da zasučete rukave, obučete pregaču i primite kuhaču u ruku te tako barem na jedan dan svojim ukućanima pokažete s kakvim kulinarskim sposobnostima raspolažete.

Tko zna, možda se u vama baš krije skriveni talent za kuhanje, a možda ispadne totalni fijasko. Bilo kako bilo, ako ste odlučili proslaviti ovaj dan proučite pravila i sretno u kuhinji.

Za početak, muškarac treba dobrovoljno pristati, prisila neće uroditi plodom jer će hrana ispasti još i gore. Koliko je kuhanje ženama važno svjedoči i činjenica da se u studenom, mjesecu muškog zdravlja obilježava međunarodni dan kada muškarci rade večeru, a prije početka obilježavanja možete se okušati u probnom izazovu, kojeg vam donosimo u nastavku.

I da, ako ništa ne tražite baš ništa zauzvrat, čak ni izlazak na pivu s dečkima, zaista ste pravi gentleman.

Izazov: Muškarac kuha večeru

Prije samog početka treba odlučiti što ćete kuhati. Zato na samom kraju članka pronađite primjer menija s opisom različitih recepata i linkom na isti. Naravno, muškarac može skuhati jelo koje njegova bolja polovica voli i često radi, ali roštilj i ostaci od jučerašnje večere su zabranjeni. Isto vrijedi i za dostavu iz obližnjeg restorana koja je strogo zabranjena.

Težinu recepta odabratite sami, važno je da glavno jelo sadržava barem četiri sastojka i da je za konzumaciju potrebno koristiti još neki pribor za jelo, osim vilice. Drugim riječima, špageti su dozvoljeni ako ih jedete pomoću žlice i vilice, odnosno ako imaju još minimalno 3 sastojka.

Nakon što odaberete recept, morate se pobrinuti za nabavku potrebnih namirnica. Nakon što su sve namirnice spremne slijedi glavni dio, odnosno kuhanje. Ako želite, možete slušati radio ili glazbu, ali TV je strogo zabranjen. Dok kuhanje traje njegova bolja polovica, ili bilo koji drugi član obitelji, ne smije prilaziti kuhinji osim ako se iz pećnice počne dimiti. Jedino u slučaju opasnosti po zdravlje i imovinu smije priskočiti u pomoć.

Kad je kuhanje gotovo muškarac treba postaviti tanjure na stol, natočiti piće i za dodatan ugođaj postaviti dekoraciju i/ili upaliti svijeće. Nakon večere će maknuti stvari sa stola i oprati posuđe. Kada je sve gotovo slobodno može ostatak večeri provesti gledajući televiziju.

Sada kad smo ukratko prošli kroz proceduru izazova, donosimo vam prijedlog menija kojeg možete pripremiti za ovu posebnu večeru.

1. Hladno predjelo: Začinjeni humus sa slatkim krumpirom

Iznenadite svoje goste začinjenim humusom kojeg ćete napraviti sa slatkim krumpirom. Servirajte ga uz zdrave krekere.

2. Toplo predjelo: Kremasta juha od rajčice

Kremastu juhu od rajčica obožavaju svi, a veoma jednostavna je za napraviti. Možete je poslužiti uz hrskavi kruh.

3. Glavno jelo s mesom: Brze i zdrave tortilje s piletinom

S tortiljama nikad ne možete pogriješiti, a ako ste ljubitelj neke druge vrste mesa, zamijenite piletinu svojim omiljenim mesom.

4. Glavno jelo bez mesa: Špageti s veganskim umakom

Ako pak preferirate glavni jelo bez mesa, ove ukusne vege špagete gotove su u manje od pola sata.

5. Desert: Čokoladni fondue

Svi ljubitelji čokolade uživat će u ovom jednostavnom, a ipak ukusnom desertu u kojem glavnu ulogu ima upravo čokolada.

Male tajne za pripremu ukusnog roštilja kod kuće

Ovog proljeća možda nećete čoporativno roštiljati u prirodi, pogotovo ne kada je riječ o omiljenim javnim okupljalištima za roštiljanje stoga ste, vjerujemo, tužni ako nemate dvorište u kojem možete pripremiti roštilj za svoje ukućane.

Međutim, u ovoj mnogim muškarcima omiljenoj aktivnosti možete uživati i kod kuće, a sve što vam je potrebno su balkon i električni roštilj koji još uvijek stignete nabaviti ili pak dobra grill tava za roštiljanje u kući. Iako će neki reći da roštilj nije pravi ako se ne peče na ugljenu, uz dobru pripremu i pokoji savjet dobit ćete savršen okus mesa i povrća pripremljen bez tradicionalnog roštilja.

Meso za roštilj

Za početak je potrebno izabrati najbolje komade mesa za roštilj. Najčešće su to ćevapi, pljeskavice, svinjski vrat i piletina. Osim mesa, na roštilju, odnosno grill tavi pripremite i priloge. Za roštilj je najbolje izabrati povrće kao što su tikvice, paprike, luk i šampinjoni. Možete ih peći samostalno, ili pak napraviti ukusne vegetarijanske ražnjiće.

Marinada za roštilj

Kada je riječ o roštilju priprema je, mogli bismo reći, pola posla. Svaki grill majstor ima svoju tajnu kako začiniti meso za roštilj, a ono što je ključno za savršeno sočno meso je marinada.

Marinada za roštilj sadrži nekoliko ključnih sastojaka, to su kiselina poput limunovog soka ili octa koji će omekšati meso i osigurati njegovu sočnost, zatim maslinovo ulje, začinsko bilje, šećer koji će poslužiti za regulaciju kiselosti te naravno sol.

Budite slobodni eksperimentirati sastojcima za marinadu, pa tako možete iskoristiti senf ili pak pivo koje će mesu dati posebno hrskavu koricu.

Nemojte zaboraviti na vrijeme marinirati i začiniti meso. Marinadu za piletinu i svinjetinu je najbolje pripremiti preko noći, odnosno ostaviti meso u marinadi barem 12 sati. Za to će najbolje poslužiti plastična vrećica sa zatvaračem u koju ćete staviti meso. U posudi najprije pomiješajte sve sastojke za marinadu, a zatim ju ulijte u vrećicu s mesom. Osim u vrećici, meso možete marinirati u plastičnoj posudi s poklopcem, pritom pripazite da je svaki komad mesa potpuno prekriven marinadom.

Kako pripremiti roštilj kod kuće ili na balkonu?

Barem pola sata prije pečenja meso izvadite iz hladnjaka kako bi se malo ugrijalo na sobnoj temperaturi. Zahvaljujući marinadi, mesu nije potrebno dodavati nikakve masnoće tijekom pečenja.

Roštilj ili grill tava moraju biti zagrijani na maksimalnu temperaturu, koju ćete kasnije smanjiti ako je riječ o komadima mesa koje je potrebno peći pri nižim temperaturama. Najprije ispecite komade mesa kojima je dulje potrebno da se ispeku, a zatim prijeđite na one koji su brže gotovi kao što je piletina.

Za okretanje mesa na roštilju koristite lopaticu, nikako vilicu kako sokovi ne bi iscurili iz mesa. Kako biste sačuvali sokove lopaticom nikako nemojte pritiskati meso, a okretanje mesa svedite na minimum.

Nakon što je meso pečeno, nemojte ga odmah rezati, već pričekajte nekoliko minuta da se ohladi kako biste sačuvali sokove.

Pileća prsa s roštilja u marinadi od meda

Uz ovaj recept pileća prsa na roštilju nikad neće ispasti suha i bezukusna!

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Svinjski odresci u limunskoj marinadi

Svinjski odresci na roštilju ili grill tavi će ispasti neodoljivo sočni zahvaljujući marinadi od limuna. Želite li posebnu rapsodiju okusa odreske poslužite uz pikantni umak!

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Pljeskavice sa slaninom i gljivama

Ove ukusne i sočne pljeskavice uz dodatak gljiva i slanine će oduševiti svakog gurmana.

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Marinirani škampi s roštilja

Volite li više ”morski” roštilj nego meso, onda morate isprobati ove ražnjiće sa škampima.

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Teksaška marinada za roštilj

Ova marinada, koja može poslužiti i kao umak, savršen je izbor za ljubitelje slatko-kiselog.

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto:123RF

Umak za roštilj bourbon whiskey

Želite li jelu s roštilja dati pikantnu notu, onda morate pripremiti ovaj zanimljivi umak.

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Marinada za piletinu

Prava marinada je tajna savršene piletine s roštilja, bez obzira pripremate li meso na električnom roštilju ili u grill tavi! Osim za piletinu, ovu marinadu možete iskoristiti za bilo koji drugi komad mesa.

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Bijeli umak od češnjaka za roštilj

Što je roštilj bez aromatičnog umaka od češnjaka? Osim uz meso, ovaj umak savršeno odgovara i uz grilano povrće

Recept pronađite klikom na link ili na sliku.

Foto: 123RF

Ovo su najpopularnija bezalkoholna piva koja možete pronaći na našem tržištu

Svjesni smo da će pivopije među vama (a sigurno vas ima) na naslov ovog članka zakolutati očima. Pivopijama je bezalkoholno pivo isto što i kavopijama espresso bez kofeina, jednostavno besmislen izum.  

Međutim, dajte ovom članku priliku i dopustite nam da vam objasnimo zašto bezalkoholno pivo nije rezervirano za luzere kako se to obično misli. 

Sada si sigurno postavljate pitanje zašto bi itko dobrovoljno pio bezalkoholno pivo? Dozvolite da vam iznesemo nekoliko razloga. 

Za početak, bezalkoholno pivo je odličan odabir ako ste neplanirano završili na zabavi, a kasnije morate sjesti za volan. Ili ako planirate otići na zabavu, a baš ste započeli piti kuru antibiotika pa ne smijete ni primirisati alkoholnim pićima. Svima su poznate situacije kada se ekipa s posla pred kraj radnog vremena počne neplanirano dogovarati za odlazak na piće. Vama bi baš dobro došla pivica nakon napornog radnog dana, ali sutra morate biti odmorni.  

Između ostalog, ako se smatrate pravim gentlemanom onda trebate biti svjesni da gentleman kad pije, pije odgovorno. Čak je i u tradicionalnim pivarskim zemljama poput Češke i Njemačke u porastu konzumacija bezalkoholnog piva.  

Treba vam još koji argument? Ako ne, onda pogledajte popis najpopularnijih bezalkoholnih piva dostupnih na našem tržištu  i bacite se na isprobavanje.  

Bavaria svijetlo bezalkoholno pivo

Foto: swinkelsfamilybrewers.com

 

Heinken bezalkoholno pivo 

Foto: heineken.com

Karlovačko bezalkoholno pivo  

Foto: karlovacko.hr

 

Kozel Bezalkoholno tamno pivo 

Foto: kozelpivo.si

Ožujsko Cool pivo 

Foto: ozujsko.com

Novogodišnja zdravica: top 6 pjenušaca za svaki džep

Koji vam je omiljeni trenutak novogodišnje večeri? Nama se teško odlučiti, ali da moramo izabrati samo jedan trenutak to bi onda bila zdravica u ponoć.  

Rijetko što više asocira na doček nove godine od zvuka otvaranja boce pjenušca i veselog društva koje nazdravlja. Nažalost, s obzirom na sve troškove uoči blagdana, mnogi odustaju od ponoćnog pjenušca. No, ove godine to ne treba biti slučaj jer smo istražili ponudu i pronašli 6 sasvim dobrih domaćih i stranih pjenušaca pristupačnih svakom džepu. Na vama je samo da se odlučite koji vam najviše odgovara i uputite se u najbliži dućan.  

CENTURION silver pjenušac 

CENTURION silver pjenušac 
Foto: www.bolfanvinskivrh.hr

Zonin Prosecco 

Zonin Prosecco 
Foto: www.zoninprosecco.com

Petrač Bregh Blanc de blanc 

Petrač Bregh Blanc de blanc 
Foto: www.petrac.hr

Martini Asti 

Martini Asti 
Foto: www.martini.com

Šember Brut Rosé 

Šember Brut Rosé 
Foto: www.sember.hr

Henkell Trocken 

Henkell Trocken 
Foto: www.henkell.com

Živjeli!

PIVNICA 002: Bock-Damm

Crni minhenski lager koji je kuhan prema tradicionalnoj recepturi kreiranoj 1888. godine. Stil se istiće intenzivnim prženim notama uz slatkasti aftertaste. Uravnoteženo pivo, bez velike gorčine na kakvu smo navikli u pivama ove kategorije.

Vizualno nakon točenja pivo je prilično čisto. Prevladava tamno smeđa boja s crvenim svjetlucanjem kad ga usmjerimo prema suncu.

Pjena je relativno postojana s crvenim odsjajem.

U mirisu se lagano, skoro pa nejasno osjeti prženi slad. Srednje je suhog okusa s laganim slatkim notama prženog slada koje se najviše javljaju sa laganim zakašnjenjem.

Slatkasto tijelo, a koje bi svakako moglo biti i nešto punije, bogatije. Lagana gorčina, uglavnom primjetno manjom nego što bi mogli očekivati u ovakvom pivu.

Lagano se osjeća i alkohol.

Pivu nedostaje malo više aroma, tijela, ali i okusa da bi bilo jedno krasno pivo.

Dolazi u boci od 250 ml, količina u kojoj bi očekivali svakako jedno bogatije i teže pivo u kojem bi mogli dugo uživati. Alkohola ima 5,4%.

Uglavnom jedno pristojno, prosječno pivo unutar margina svog stila, a to je dunkel, crni minhenski lager. Cijenom pristupačno te ga ima u većini dućana alkoholnim pićama po cijena od 8 do 10 kuna.

Ne utažuje žeđ, ali je odlično za lagano popodnevno pijuckanje, temperature pive neka vam bude 4–7°C.

PIVNICA 001: Hacker-Pschorr Münchner Kellerbier – Anno 1417

Njemački lager laganog okusa. Osvježavajuće, lagano, pitko, sladkasto, karamelasto. Pivo ima neki svoj karakterom s kojim se svakako želim upoznati.

Sadrži vodu, ječmeni slad, kvasac i hmelj.

Bavarsko pivo za koje možemo biti sigurni da je kuhano u skladu sa starim Zakonom o čistoći pive jer sadrži samo četiri osnovna sastojka – vodu, slad, hmelj i kvasac.

Hacker-Pschorr od samih svojih začetaka (1417. godine) predstavlja upravo tu ideju, odnosno proizvodi pivo kakvo danas propisuje Uredba o čistoći piva.

Sadržaj Uredbe prilično je jasan:

  • Pivo treba sadržavati samo hmelj, slad, kvasac i vodu.

“Za razliku od kolega u inozemstvu, njemački pivari ne koriste umjetne arome, enzime ili konzervanse”, izjavio je za DW predsjednik Njemačke udruge pivovara Hans-Georg Eils.

Tamno je žute do zlatne boje, lagano zamućeno, ali opet bistro. Manje više uobičajeno za ovakav nefiltrirani lager.

Pjena se ne zadržava dugo i ne ostavlja neki dojam. Skoro pa nestaje unutar 15-ak sekundi.

Kremasto i polako dolaze okusi karamele i meda, slabije se osjećaju arome slada. Natruhe svježine uz voćne arome jabuke, citrusa.

Uglavnom, lagano, pitko, slatkasto na prvi dojam.

Pivo koje, prije svega, dobro prolazi prilikom ljetnih žega. Naravno, piti ga rashlađeno, idealno 4–7°C.

Hladnije više osvježava i taži žeđ, toplije oslobađa više aroma.

Na vama je.

Sve u svemu ugodno pivce lagane karbonizacije. Punijeg okusa, a što se i osjeti u ustima.

Dobro sjeda na želudac.

Slatkastog je okusa pa ga preporučam uz neko slanije jelo.

Naizmjenično uživanje ovog piva i primjerice slanih papalina samo dodatno naglašava suprotnosti slatkog i slanog.

Dolazi u boci zapremnine 0.5 litara, kako i treba dolaziti pivo, te sadrži 5.5% alkohola, gornja zlatna sredina.

Uglavnom, ovo pivo će vam zahvaliti na kupovini.

Međunarodni je dan pive, a svima želimo onaj savršeni ‘ahhh’ trenutak

Međunarodni dan piva možda i nije najpoznatiji praznik na svijetu, ali svakom ljubitelju pive on je najbolji.

Danas svakako ne trebate nikakav izgovor niti poseban povod da sjednete u pub ili šank na plaži te uživate u finom pivu.

Današnji je Dan piva već deseti po redu, a koncept mu je ostao jednak onome prije desetak godina – ljubitelji piva diljem svijeta okupljaju se kako bi obilježili i proslavili jednu jedinu stvar – pivo.

Pivo je starije od mnogih suvremenih religija i čini se sasvim prikladnim da dobije svoj dan.

A za proslavu tog dana ne traži se mnogo. Ne traže se mise, ne tražite se procesije, štandovi. Ne traži se grah, sportska okupljanja, a najmanje se traže političari.

Traži se samo da iskreno i od srca te pivskog želuca širite hmeljom obogaćenu riječ svojim najbližim i najdražim osobama.

Okupite se i darujte im pivo.

Bilo da ste u dvorištu, pivovari, kadi, baru ili na plaži djelomično uronjeni u more poput autora, samo se opustite i ugasite svoju teško zarađenu žeđ.

Međunarodni dan piva možda mnogima neće izgledati nešto drukčije od redovitog petka, no svakako zapamtite koji se dan danas obilježava.

Zadržite stoga crveno vino danas u podrumu, otvorite zanatski uradak koji ste namijenili današnjem danu i podignite čašu te zaželite onaj savršen ‘ahhh’ trenutak svim pivovarama i ljudima koji posvećuju svoje živote kako bi nam dali taj savršeni napitak.